TPU Profi-snijplank / snijmat 26,2x17 cm groen

TPU Profi-snijplank / snijmat 26,2x17 cm groen

WÜSTHOF / WUESTHOF / WUSTHOF
Flexibel, zacht voor de messen
Op voorraad, verzendklaar
€ 11,00
Incl. btw Levertijd 1-2 werkdagen
  • 100% Veilig betalen, online of in de winkel 100% Veilig betalen, online of in de winkel
  • Gratis verzending vanaf €50 naar NL, BE en DE, zelf afhalen of laten bezorgen Gratis verzending vanaf €50 naar NL, BE en DE, zelf afhalen of laten bezorgen
  • 30 Dagen bedenktijd 30 Dagen bedenktijd

TPU Profi-snijplank / snijmat 26,2x17 cm groen

 

Kwaliteits kunststof snijplank van thermoplastisch polyurethaan (TPU)

Zacht voor de messen

Hygiënisch

Met handvat

Afwasmachinebestendig

 

Een goede snijplank mag in geen enkele keuken ontbreken. Wüsthof heeft nu een nieuwe strakke en functionele snijplank van thermoplastisch polyurethaan (TPU). De hoge elasticiteit van dit bijzondere materiaal werkt als een buffer en beschermt tegelijkertijd het snijvlak van je mes. Hierdoor is de snijmat zacht voor je messen en blijven ze langer scherp. Het kunststof neemt geen geur en smaak aan en kan worden gesteriliseerd.

 

De snijplank is afwasmachinebestendig, antibacterieel en temperatuurbestendig van -20 tot +150°C. De plank is 2 mm dik.

 

Technische gegevens:

• Materialen: kunststof (thermoplastisch Polyurethaan - TPU)

• Afmetingen ( L x B x H ): 26,2 x 17 x 0,2 cm

 

Meer over snijplanken:

De snijplank is hét werkoppervlak waarop gesneden wordt. Je gebruikt de snijplank om beschadigingen aan het werkblad te voorkomen en uit oogpunt van hygiëne. Je legt immers geen rauw vlees direct op het aanrecht.

 

Hardheid van de plank:

Naast kunststof en hout wordt ook glas, rvs en natuursteen als snijplank gebruikt. Het voordeel van deze harde materialen is dat het super hygiënisch is, maar ze zijn funest voor de scherpte van je messen. Om te voorkomen dat je messen snel bot worden moet de snijplank van zachter materiaal gemaakt zijn dan het staal van je mes. Kunststof of hout (hout, bij voorkeur kops gelijmd) is een uitstekend materiaal waarop de scherpte van je messen langer stand houdt. Omdat de snijplank zachter moet zijn dan je mes zal er wel slijtage van de plank optreden. Je hebt zo nu en dan een nieuwe plank nodig wanneer hij te veel gesleten is.

 

Wil je graag een houten snijplank van bamboe neem dan een kopsgelijmde uitvoering. Hoewel je dat misschien niet zou verwachten is de buitenkant (langsrichting) van bamboe hout namelijk te hard voor je messen waardoor ze te snel bot zullen worden.

 

Kunststof snijplanken:

In de professionele keuken wordt volgens het HACCP protocol gewerkt met snijplanken in verschillende kleuren. De snijplanken zijn gemaakt van polyurethaan, (PU) of polyethyleen (PE) of HDPE (High Density). De bedoeling van de verschillende kleuren is het voorkomen van kruisbesmetting en -verontreiniging. Het is niet veilig om op een snijplank eerst kip te snijden en daarna ingrediënten voor rauwkostsalade. Zo gebruikt men een rode plank voor vlees, een blauwe plank voor vis, groen voor groenten en fruit, enz.

 

Houten snijplanken:

Volgens het HACCP protocol is het gebruik van houten snijplanken en -hakblokken in professionele keukens niet toegestaan. Het oppervlak van het hout is poreus waardoor wordt aangenomen dat houten planken niet goed te desinfecteren zijn en er resten van het desinfectiemiddel zouden achterblijven. Hierdoor wordt aangenomen dan houten snijplanken verantwoordelijk zijn voor bacteriële verontreiniging van het voedsel dat erop wordt gesneden. Echter heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat hout van nature antibacteriele eigenschappen bezit en dat hout juist zeer geschikt is als materiaal voor snijplanken. Hout is een fijn materiaal om op te snijden. Een goede houten snijplank geeft weinig weerstand aan je mes tijdens het snijden. Het is geen probleem om thuis een houten snijplank te gebruiken.

 

Houtcomposiet is een goed alternatief materiaal waarin tegenwoordig snijplanken worden gemaakt. Dit materiaal voelt harder aan dan kopsgelijmd hout, maar is toch zacht voor je messen. Snijplanken uit houtcomposiet kunnen dunner gemaakt worden, daardoor zijn ze lichter in gewicht en handzamer. En ze kunnen (meestal) in de afwasmachine gereinigd worden.

 

Voors en tegens:

Kunststof snijplanken zijn handig, want ze zijn gemakkelijk in onderhoud, ze kunnen worden gereinigd in de afwasmachine. Eventueel gebruik je meerdere kleuren voor de verschillende ingrediënten. Gebruik wel planken van PU, PE of HDPE. Let wel op! Op te zacht materiaal zal een mes gemakkelijk kerven maken. Met diepe kerven in een kunststof snijplank moet je opletten. Als de kerf zich sluit kunnen bacteriën zich ophopen, dan is het belangrijk dat je de plank vervangt.

 

Houten snijplanken zijn fijn in het gebruik, vaak zijn ze dikker. Dat geeft je extra hoogte van je werkblad. Je moet wel opletten dat je verstandig omgaat met de volgorde van snijden om kruisbesmetting te voorkomen. Eerst de koude ingrediënten snijden en dan pas vlees. Kopsgelijmde planken hebben de voorkeur, je mes snijdt dan altijd over meerdere blokjes zo is er geen kans om in een nerf van het hout te snijden in de langsrichting. Laat een houten snijplank niet in het vocht liggen, houten planken zijn gevoelig voor vocht. Als de zijden ongelijk opdrogen kunnen ze kromtrekken en in het ergste geval scheuren. De kopsgelijmde houten snijplanken mits van de juiste dikte blijven het beste in vorm. Met name de kopsgelijmde planken van bamboe zijn sterk en blijven lang goed. Heb je rauw vlees, gevogelte of vis gesnelden op een houten snijplank dan moet je de plank goed schoonmaken. Je kunt hiervoor zout gebruiken om de sappen uit het hout te onttrekken. Houten snijplanken kun je niet in de afwasmachine doen.

 

Ons advies:

Kies een plank van het materiaal van je voorkeur PU, PE, HDPE, houtcomposiet of hout (kopsgelijmd). Belangrijk is dat het materiaal zacht is voor je messen, zodat je messen niet te snel bot worden. Houten snijplanken wrijf je voor gebruik eerst licht in met rijstkiemolie of druivenpitolie en laat het even intrekken. Water en sappen van groenten, fruit en andere ingrediënten trekken dan niet zo snel in de plank en heb je minder werk bij het schoonmaken. Als na gebruik het hout weer droog (zonder olie) aanvoelt wrijf je de plank opnieuw in met een beetje olie. (Gebruik geen olijfolie of zonnebloemolie, dat gaat kleven en geeft rotzooi). Laat zowel houten als kunststof snijplanken na gebruik altijd rechtop drogen om bacterievorming te voorkomen. Zie je het niet zitten om na het snijden van vlees je houten plank grondig schoon te maken met zout, gebruik dan een snijmat op je plank voor vlees, gevogelte en vis.

 

Schuift je snijplank op je aanrecht tijdens het snijden? Leg er dan een vochtig doekje onder of gebruik een dunne antislipmat.

 

265558-0
1 Item
Nog geen reviews, we zijn benieuwd naar je mening! log eerst in om een review aan te kunnen maken SVP. --->
Product toegevoegd aan vergelijking